De meeste dromen zijn bedrog, behalve die waar je werk van maakt.


woensdag 14 december 2016

Overwinteren in Portugal, 14 december 2016

Woensdag, 14 december 2016

Het weer is hier wisselvallig. Wij hebben een paar dagen prachtig weer gehad. Op zulke dagen konden we vanaf een uur of 11.00 tot ’s middags een uur of 3 lekker zonnen op het strand of bij de buitenzwembaden.  Nu is het weer donker weer met regen en koud. Tijd om weer een stukje te schrijven.

De bergketen Serra de Monique


De Algarve, het gebied waar wij nu een appartementje hebben gehuurd,  heeft ook prachtige bergen. De meest bekende bergketen is Serra de Monchique. Hier vindt men niet alleen een paar hoge bergtoppen, maar ook een pittoresk bergdorp en heilzame bronnen. Verder is de natuur hier prachtig met zijn kurkeiken, eucalyptus- en pijnbomen en de vele acacia’s.

In het Monchique-gebergte ligt de hoogste bergtop van de Algarve: de 902 meter hoge Fóia. Is het helder weer dan kan men vanaf deze plek de Atlantische Oceaan zien. Kijkt men de andere kant op dan ziet men de uitgestrekte velden van de naburige provincie Alentejo.  Het geweldige uitzicht is  de moeite waard om Fóia te bezoeken.

Toen wij daar waren hebben wij natuurlijk ook het bergdorpje Monchique bezocht. Het is een van de hoogstgelegen dorpen van de Algarve met smalle straatjes en eeuwenoude witte huizen. Monchique staat bekend om zijn nabijgelegen warmwaterbronnen: Caldas de Monchique. Het water is rijk  aan mineralen  en zou al volgens de Romeinen een gezonde werking hebben op het lichaam.  Het bronwater is overigens ook drinkbaar. Op de punten waar het water uit de bergwand tevoorschijn komt, staan vaak Portugezen in de rij om water in grote plastic flessen te tappen.

Deze streek staat ook  bekend om zijn producten van kurk en het typische kleurrijke Portugese aardewerk.


Kurk is vooral bekend als wijnstopper (als kurk op een wijnfles)  en is een uiterst milieuvriendelijk product. Kurk is de schors van de kurkeik; 100% natuurlijk, recyclebaar en herbruikbaar.

Kurkbomen groeien veel in het Middellandse Zeegebied, maar Portugal is bij uitstek het land van de kurk. 30% van het wereldwijde aanbod komt uit Portugal. De Portugezen gaan bijzonder voorzichtig om met deze waardevolle hulpbron. Nieuwe plantages worden jaarlijks geplant om in de toekomst voldoende te kunnen oogsten. Kurkbomen kunnen niet zomaar worden gekapt, omdat de Portugese overheid strenge regels heeft opgesteld.

De kurkeik heeft een levensduur van 250 tot 350 jaar. Elke kurkboom moet 20 tot 25 jaar oud zijn voordat het zijn eerste oogst van kurkschors kan bieden. De eerste kurkoogst staat bekend als ‘virgin’ en heeft een harde en onregelmatige structuur. Na de eerste oogst begint er een nieuwe laag kurk om de stam te groeien. Vanaf dit moment wordt de kurkschors maar één keer in negen jaar van de boom gehaald!

Kurkschors is de enige schors die goed terug groeit na een oogst. Een kurkeik produceert honderden kilo’s schors en zal generaties van oogsten overleven. Een kurkeik kan gemakkelijk 20 keer geoogst worden tijdens zijn levenscyclus.

Wijnstoppers zijn de meest gebruikte kurkproducten. De dikte van de kurkschors is breder dan de wijnstoppers. Hierdoor kunnen de stoppers er gemakkelijk uitgeperst worden. Van de restanten van de schors worden allerlei produkten gemaakt. Zo worden er o.a. tassen, zonnepetjes, onderzetters van gemaakt.

Het stadje Loulé en Cachopo


Iedere zaterdagochtend is er markt in Loulé. Wij bezochten eveneens dit drukste stadje van het binnenland met de typische markt in een Arabische hal waar verse vis wordt verkocht. Buiten de markthal is de boerenmarkt waar verse groente en fruit wordt verkocht. Het was hier een gezellige drukte. Het stadje én de markt zijn al geheel in kerstsfeer.

De weg naar Cachopo was prachtig. De wegen voeren van de ene naar de andere bergtop en zijn op deze tijd van het jaar bijzonder rustig. Cachopo is een ook weer een heel klein bergdorje met ontzettend smalle straatjes. Ook hier is duidelijk dat de Kerst nabij is. Overal staan zelfgeknutselde kerstbomen van allerlei materiaal. Niet mooi maar ze staan er. De mensen hier lijken arm maar ze proberen er wat van te maken.


 Wat opvalt in dit gebied is dat in vrijwel alle dorpjes openbare toiletten zijn, zelfs in de kleinste plaatsjes. Deze toiletten zijn zeer schoon en gratis. Nederland zou hier een voorbeeld aan kunnen nemen.