De meeste dromen zijn bedrog, behalve die waar je werk van maakt.


zondag 1 januari 2017

Overwinteren in Portugal

Zondag, 1 januari 2017 

Wij hebben al twee weken prachtig weer. We beginnen de dag nog steeds met een uurtje zwemmen, 1,5 kilometer. Daarna doen we onze dagelijks boodschappen en zitten we lekker in de zon, soms bij een van de buitenzwembaden en soms aan het strand. Dat ligt aan de wind. Die is meestal koud maar uit de wind en in de zon is het heerlijk toeven. Dit houden we nog wel een poosje vol. Af en toe gaan we op stap en verkennen de Algarve. De stadjes zijn prachtig maar stil. Dat is een beetje jammer.

Cabo da Sâo Vicente


Gisteren zijn we naar Cabo da Sâo Vicente geweest. In vroegere tijden, voordat Columbus ontdekte dat de wereld rond was, dacht men dat daar het einde van de wereld was. Tijdens onze wereldreis in 2010 zijn wij langs deze kaap gevaren. Nu waren wij boven op de kaap en toen wij daar naar beneden keken was het nauwelijks nog voor te stellen dat wij daar met ons kleine bootje voeren. De rotsen lopen steil naar beneden en zien er ongenaakbaar uit. Op de kaap stond een harde koude wind. Bij de souvenirskraaampjes verkopen ze dan ook hele dikke truien aan toeristen die hun jas vergeten zijn. Natuurlijk staat hier ook een vuurtoren. Langs de kust staan diverse oude forten. De Portugezen hebben hun best gedaan om hun land te verdedigen en dat is nog te zien met al die bouwwerken.  


De kust is prachtig en afwisselt. Bij Cabo da Sâo Vicente lopen de rotsen steil naar beneden, bij Lagos  (Ponta da Piedade) zijn prachtige rotsformaties. Op het strand bij Falésia hebben de kliffen bijzondere kleuren en zien er weer geheel anders uit dan de kliffen aan ons eigen strandje.  De rotsen en kliffen worden afgewisseld met prachtige zandstranden, soms breed en lang, soms klein en omsloten daar rotsen. Het is leuk om al die plekjes te bezoeken en we maken veel foto’s.

De  haan van Portugal. 

De Portugese haan kom je overal tegen en is in vele kleuren geschilderd te koop als souvenir. De afbeelding van de haan staat eveneens op veel Portugese producten. Het is een nationaal symbool ontstaan uit een legende. 


Volgens de legende was een eenzame pelgrim op doorreis naar de bedevaartplaats Santiago do Compostela en overnachtte in het plaatsje Barcelos. Er werd daar een feestbanket gehouden en tijdens dat feest werd er tafelzilver gestolen . De eenzame pelgrim werd als vreemdeling hiervan beschuldigd. Hij bezwoer onschuldig te zijn, maar niemand geloofde dat hij een pelgrim was, op weg naar Santiago de Compostela.  Gerechtsdienaren sleepten hem mee naar de rechter. De rechter zat net te eten met een aantal vrienden en toen de pelgrim opnieuw zijn onschuld bepleitte werd hij wederom niet geloofd. De rechter veroordeelde hem tot de strop. Op het moment dat de veroordeelde werd weggesleept naar het schavot sprak hij tot de rechter: “Ik voorspel u, als bewijs van mijn onschuld, dat de haan op uw bord driemaal zal kraaien op het moment dat de strop om mijn nek gelegd zal worden.” Het schijnbaar onmogelijke gebeurde! Op het moment dat de beul de strop om de nek van de pelgrim legde, richtte de gebraden haan zich op en kraaide driemaal. De rechter spoedde zich naar de galg en toen hij zag dat door een knoop in de strop de pelgrim niet werd gewurgd, gaf hij opdracht hem los te maken en hem in vrede te laten vertrekken. De Portugese haan staats nu als symbool voor ONVOORSTELBAAR GELUK.