De meeste dromen zijn bedrog, behalve die waar je werk van maakt.


donderdag 19 januari 2017

Overwinteren in Portugal

Donderdag, 19  januari 2017

Na  Nieuwjaar is het hier in het resort drukker geworden met oude mensen. Jonge mensen zien we nauwelijks. Er zijn vrijwel geen kinderen meer en als ze er toevallig wel zijn, zijn alle oudjes vertederd. Vervolgens  wordt gevraagd of je kleinkinderen hebt en zo niet dan hoor je in ieder geval wel het aantal dat zij hebben en dat ze zo leuk zijn. Daar hebben wij nog weleens een andere mening.

Al deze mensen komen hier vrijwel ieder jaar. Sommige komen al zeker 10 tot 15 jaar hier op deze plek, ieder jaar weer opnieuw een paar maanden om te overwinteren. Wij moeten hier niet aan denken. Ons verblijf hier is prima om de Hollandse winter te overleven nu wij even geen huis boven ons hoofd hebben en in de  zomermaanden op de boot wonen maar om ieder jaar hier weer opnieuw diverse maanden door te moeten brengen trekt ons absoluut niet aan. Zelfs het prachtige weer wat wij de laatste weken hebben veranderd daar niets aan. Wij houden van levendige stadjes en jonge mensen om ons heen. Dat ontbreekt in deze tijd. De stadjes zijn uitgestorven en iedereen is oud.

Het weer 


We hebben al weken prachtig weer, zo rond de 15 tot 19 graden en dan is het uit de wind en in de zon warm.  Al naar gelang de wind liggen we dan lekker bij een van de zwembaden of aan het strand.  Regelmatig maken we wandelingen maar vandaag zitten we gewoon binnen. De weersvoorspelling van het Portigese Institute for the Sea and the Atmosphere geeft code geel voor extreme koude tot aanstaande zaterdag. Dit geven ze hier dus af bij temperaturen van 4 graden boven nul in de nacht. Overdag is het 13 tot 15 graden.  Behalve vandaag wel ieder dag zon. Dan valt de kou reuze mee naar onze mening maar de Portugezen denken er dus anders over.

Carvoeiro

 Carvoeiro is een van de vele plaatsjes langs de kust maar heeft geen haventje. Het heeft slechts een klein goudgeel zandstrandje en mooie, hoge  kliffen maar in de buurt van dit plaatsje zijn nog veel andere kleine strandjes. Tussen deze strandjes is een mooi en goed gemarkeerd  wandelpad aangelegd, de Percurso dos Sete Vales Suspensos oftewel de Seven Hanging Valleys Walk. Deze wandeling is 11,4 km lang en duurt 6 uur (zowel heen als terug). Vanaf Praia da Marinha loopt dit pad naar Cabo Carvoeira (en omgekeerd). Het is een wandeling met veel hoogteverschillen, trapje en klifje op en trapje en klifje af. Voor ons te lang om in een keer te lopen. Gelukkig is het mogelijk om deze wandeling vanaf de verschillende tussenliggende strandjes te starten en dan je eigen gewenste tijd heen en terug te wandelen. Erg leuk om te doen.

Faro 


Een bezoekje aan Faro gebracht. Dit stadje is aan de buitenzijde niet mooi  maar het binnenstadje is leuk. Een dikke stadsmuur heeft de huisjes hier al eeuwen lang beschermd voor de rovers en piraten. Binnen de stadsmuren staat een mooie kathedraal en er bevindt zich ook nog steeds een seminarie (opleidingsinstituut voor katholieke priesters). Verder veel restaurantjes en terrasjes waar het in het zonnetje goed toeven is. In de haven liggen alleen vissersbootjes, zeilboten kunnen in het haventje hier niet liggen. De haven is alleen toegankelijk voor zeer kleine bootjes die onder de muur door kunnen varen.

Tijdens onze tochtjes naar oude stadjes of voor een mooie wandeling zien we steeds weer andere bomen en bloemen. Rond deze tijd komen de amandelboompjes weer tot bloei en deze zien er prachtig uit. Door de verandering van de natuur ziet de omgeving er iedere keer weer anders uit.